CUKRZYCA CIĄŻOWA
Odpowiednie komponowanie posiłków jest jednym z najważniejszych części terapii. Dieta w cukrzycy ciążowej jest sposobem odżywiania dla całej rodziny – z korzyściami zdrowotnymi dla każdego!
Cukrzyca
ciążowa to rodzaj
cukrzycy, która występuje w trakcie ciąży u kobiet, które wcześniej miały
prawidłowy poziom cukru we krwi. Wywołują ją zmiany
gospodarki hormonalnej. W efekcie dochodzi do niedoboru insuliny albo do
zmniejszenia reaktywności organizmu na ten hormon.
Cukrzyca ciążowa może pojawić się u każdej z
nas, ale bardziej narażone są kobiety, które przed zajściem w ciążę miały sporą
nadwagę, bądź w ich najbliższej rodzinie jest ktoś chory na cukrzycę typu II.
Ryzyko wzrasta też wraz z wiekiem i przy kolejnej ciąży (zwłaszcza, jeśli w
poprzedniej stwierdzano podwyższony poziom cukru).
To zaburzenie,
powodujące zbyt wysokie poziomy cukru we krwi zazwyczaj mija po
urodzeniu dziecka. Jednak nie należy go lekceważyć, gdyż konsekwencje mogą być
groźne zarówno dla mamy jak i dziecka, zarówno w czasie ciąży, podczas porodu
jak i w późniejszych latach.
Na szczęście wiele można zdziałać, żeby kontrolować swoje poziomy cukru we krwi i zadbać o zdrowie swoje i swojego dziecka. Odpowiednie komponowanie posiłków jest jednym z najważniejszych części terapii. Dieta w cukrzycy ciążowej jest sposobem odżywiania dla całej rodziny – z korzyściami zdrowotnymi dla każdego!
Na szczęście wiele można zdziałać, żeby kontrolować swoje poziomy cukru we krwi i zadbać o zdrowie swoje i swojego dziecka. Odpowiednie komponowanie posiłków jest jednym z najważniejszych części terapii. Dieta w cukrzycy ciążowej jest sposobem odżywiania dla całej rodziny – z korzyściami zdrowotnymi dla każdego!
Plan żywienia ma
na celu:
- utrzymywanie
poziomu cukru we krwi na poziomie ustalonym przez lekarza prowadzącego
- zapewnienie
wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla ciężarnej i rosnącego dziecka
- osiągnięcie
odpowiedniej masy ciała podczas ciąży
odczas ciąży
Jak
zdrowo jeść?
1. Węglowodany
Najważniejszym
składnikiem w diecie wpływającym na ilość glukozy we krwi są węglowodany.
Pomimo, że naszym celem jest minimalizowanie skoków cukru we krwi, nie można
zrezygnować z ich spożywania – węglowodany są niezbędnym źródłem energii dla
ciężarnej i dziecka. W cukrzycy ciążowej wyjątkowo istotne jest regulowanie
ilości, jakości i częstości spożywanych węglowodanów.
Częstość
Produkty z tej
grupy należy spożywać do każdego posiłku i przekąski, które powinny być
spożywane regularnie –idealnie co 2,5-3 godziny. Większe przerwy spowodują zbyt
silne uczucie głodu, przez który możemy przekroczyć optymalną wielkość porcji.
Jakość
Należy wybierać wysoko
odżywcze i bogate w błonnik węglowodany takie jak rośliny strączkowe, warzywa
skrobiowe (marchew, ziemniaki, kukurydza), chudy nabiał, owoce oraz pełnoziarniste pieczywo, makaron i ryż.
Unikać należy niepotrzebnych i szkodliwych źródeł takich jak słodycze, soki
owocowe, napoje słodzone i cukier.
W cukrzycy bardzo ważna jest
wiedza o indeksie
glikemicznym (IG) produktów, które jemy.
Ten indeks szereguje artykuły
spożywcze zawierające węglowodany według efektu, jaki wywierają na poziom cukru
we krwi. Im niższy IG produktu, tym lepiej – spowoduje mniejszy skok cukru we
krwi po posiłku.
Tak więc spożywanie produktów
z niskim IG:
- ustabilizuje poziomy cukru
we krwi
- zmniejszy zapotrzebowanie
organizmu na insulinę po posiłku
- pozwoli czuć się dłużej
sytą i zredukuje uczucie głodu
- ułatwi utrzymanie zdrowej
wagi ciała
Na wysokość indeksu
glikemicznego ma wpływ nie tylko rodzaj produktu, ale także sposób jego
przyrządzania.
Praktyczne rady – IG:
- wybieraj przynajmniej jeden
produkt z niskim IG do każdego posiłku
- używaj octu i soku z
cytryny do przyrządzania potraw – obniżają IG posiłku
– nie przegotowuj potraw
zawierających węglowodany (np. makaron, marchew, płatki owsiane)
- włączaj białko do swoich
posiłków (rośliny strączkowe, jajka, ryby, nabiał odtłuszczony, chude mięso)
- jedz dużo roślin
strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca, groch, soja – zawierają zarówno
węglowodany jak i białko
- jedz dużo warzyw
nieskrobiowych (ogórki, pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, cebula i wiele
innych), przyrządzaj dużo sałatek
Ilość
Zazwyczaj zaleca
się zjedzenie 12 porcji węglowodanów dziennie. 1 taka porcja dostarcza
15g węglowodanów. Jak to wygląda w praktyce?
2. A co z tłuszczem?
Pomimo tego, że
nie podnosi on poziomu cukru we krwi bezpośrednio, jednak powinniśmy na niego
uważać komponując posiłki, ponieważ:
- jego wysoka
konsumpcja utrudnia działanie insuliny, co może pośrednio prowadzić do wyższej
glikemii
- może spowodować
nadmierne przybieranie na wadze, co negatywnie wpływa na przebieg choroby
- może spowodować
podniesienie poziomu cholesterolu we krwi, co w połączeniu z cukrzycą ciążową
może przyspieszyć rośnięcie dziecka i w konsekwencji utrudnić poród
- nadmiar
tłuszczu nie jest dobry dla naszego serca
Wobec tego
wybierajmy odtłuszczony nabiał i chude mięsa, do tego oszczędnie stosujmy
oleje, śmietanę, majonez, sosy sałatkowe i masło. Wysoko tłuszczowe słodycze
jak lody i ciasta oraz potrawy smażone powinny być ograniczone lub wyłączone z
diety.
3. Dodatkowe porady żywieniowe:
•
Jedz
bardzo małe śniadania i podobnej wielkości przekąskę około 2 godziny później – w cukrzycy ciążowej poziomy cukru
szczególnie trudno uregulować rano, rozsądnie jest więc zjeść mniej
węglowodanów na śniadanie niż na lunch lub kolację. Na przykład na śniadanie
można zjeść jedną porcję nabiału, jedną porcję skrobi (płatki lub chleb) i do
tego źródło białka.
•
Wybieraj
produkty bogate w błonnik – pełnoziarniste pieczywo i płatki, świeże i
mrożone warzywa i rośliny strączkowe, a owoce – zwłaszcza po południu i na
przekąskę
•
Pij
wodę zamiast soków
owocowych – wypicie ponad półtora litra wody dziennie sprawi, że przez cały
czas będziemy miały uczucie sytości i w żołądku nie będzie miejsca na
wciśnięcie niczego słodkiego. Soki owocowe, nektary i napoje z pewnością
podniosą poziom cukru we krwi, bo owoce, choć zdrowe, zostały pozbawione błonnika
i w efekcie mamy prawdziwą bombę cukrową
•
Jedz
zdrowe bakalie – zamiast
objadać się ciasteczkami sięgnij po garść orzechów, migdałów i suszonej
żurawiny. Są o wiele zdrowsze, a równie słodkie i chrupiące
•
Jedz
owoce zamiast słodyczy –
jeśli mamy ochotę na małe co nieco, starajmy się, aby było ono czymś zdrowym i
wartościowym. Podduśmy w garnuszku jabłko z cynamonem, dodajmy gęstego jogurtu
i posypmy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi – będzie to rozkosz dla
podniebienia i zdrowy posiłek dla malucha
•
Podjadaj
warzywa – jeśli dopadnie
cię „mały głód” między posiłkami, miej przygotowaną obraną marchewkę, kalarepkę
lub pokrojoną paprykę. Warzywa pozwolą zaspokoić apetyt i odwrócić uwagę od
słodyczy
•
Nie
pij kawy – nadmiar kawy
wypłukuje z organizmu cenny magnez. Najlepiej jest uzupełniać magnez jedząc
orzechy i ciemne kasze, które są jego świetnymi źródłami
•
Jedz
powoli – powolne
jedzenie, delektowanie się posiłkiem, także słodkim, daje uczucie sytości na
dłużej, a dzięki temu zjada się mniejsze porcje
4. Uważnie czytaj etykiety kupując produkty w sklepie
Zwróć uwagę na
ilość węglowodanów w porcji oraz na skład:
•
Krok
1: sprawdź zawartość cukru w
produkcie (powinno go być poniżej 10g na 100g produktu)
•
Krok
2: sprawdź zawartość
tłuszczu (również powinno być poniżej 10g na 100g produktu), mleko i jogurt
powinny go mieć poniżej 2g na 100g
•
Krok
3: sprawdź ile węglowodanów
jest w porcji produktu, którą zjesz; na duży posiłek powinno to być około 30-45
g, a na przekąską wystarczy 15-30 g
•
Krok
4: błonnik – dobrze, żeby
produkt miał go więcej niż 5g na 100g
•
Krok
5: sól – lepiej, żeby
produkt nie zawierał dodanej soli, a przynajmniej nie więcej niż 300 mg na 100g
5. Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: 1/4 szklanki płatków owsianych z połową szklanki
nisko tłuszczowego mleka, do tego 1 porcja owoców (np. 1 jabłko lub 4 morele)
Lunch/ kolacja: 2 kromki
pełnoziarnistego i sałatka z chudym mięsem, rybą lub chudym serem, do tego
porcja owoców lub mały kubeczek nisko tłuszczowy jogurtu
Obiad: 100-120g chudego mięsa lub ryby z ½ szklanki ryżu
brązowego, do tego sałatka lub ugotowane warzywa nisko skrobiowe (sałata,
brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, cukinia itp.), do tego mały owoc i mały
kubeczek nisko tłuszczowego jogurtu
Przykłady przekąsek (2 lub 3 w ciągu dnia):
•
porcja owoców,
•
100g jogurtu,
•
2 kromki
pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z niskotłuszczowym serkiem/pastą
Aktywność
fizyczna
Odpowiednia
aktywność fizyczna powinna być wykonywana codziennie przez każdą kobietę w
ciąży, jednak dla kobiet z cukrzyca ciążową jest ona wyjątkowo istotna: ruch
powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi i ułatwia kontrolowanie glikemii.
Im więcej partii mięśniowych jest aktywowanych podczas ruch, tym większe zużycie
glukozy z krwi.
Odpowiedni ruch w czasie
ciąży to na przykład: szybki spacer, pływanie, ćwiczenia w wodzie dla
ciężarnych, pilates i joga.
Ćwiczenia powinny trwać
codziennie około 30 minut.
Aktywność fizyczna ułatwi
utrzymanie prawidłowej masy ciała, zredukuje poziom stresu, wzmocni mięśnie i
zwiększy gibkość ciała. Poza tym będzie ulgą na bóle kręgosłupa, poprawi
krążenie i przygotuje ciało do porodu.
Za
wysoki cukier po posiłku?
W przypadku
nieprawidłowego wyniku pomiaru glukozy we krwi po posiłku należy się
zastanowić, co mogło być tego przyczyną:
1. Czy posiłek nie był zbyt
obfity? - spróbuj bardziej
równomiernie rozkładać węglowodany w posiłkach w ciągu dnia (możliwe, że musisz
zmniejszyć porcję węglowodanu w głównym posiłku na rzecz zwiększenia
przekąski)
2. Czy nie jem
za dużo węglowodanów? -
węglowodany są bardzo istotne, ale nie powinny zdominować wszystkich posiłków i
przekąsek; upewnij się, że przyjmujesz także białko i nieskrobiowe warzywa
3. Czy mogłam
wybrać lepszy rodzaj węglowodanów? - zawsze staraj się wybierać produkty o niskim IG i łącz
węglowodany z białkami
4. Czy posiłek
nie obfitował w tłuszcz? -
tłuszcze wpływają na przetwarzanie cukru (glukozy) w organizmie, co może
powodować wzrost glikemii kilka godzin po tłustym posiłku; unikaj tłustych
sosów, deserów, smażonych potraw i niezdrowych dań na wynos
5. Czy
uprawiałam dzisiaj sport? -
codzienna dawka zdrowego ruchu pomoże w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
apetytu i wagi, ponadto siedzenie po posiłku spowoduje gorszą glikemię niż
jakikolwiek ruch (spacer, sprzątanie)
6. Czy
przyjęłam odpowiednią dawkę leku? - jeśli lekarz zalecił przyjmowanie insuliny lub innego leku,
pominięcie dawki lub nieprawidłowa ilość przyjętego leku wpłynie na glikemię
Przestrzeganie zaleceń lekarza, zdrowe
odżywianie i aktywność fizyczna z pewnością pomogą w osiągnięciu celu – będziesz
mogła cieszyć się czasem ciąży i oczekiwać przyjścia na świat zdrowego dziecka.
Napisano przy współpracy z Magdaleną Korczak.
Napisano przy współpracy z Magdaleną Korczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz