NASZA KUCHNIA

KURCZAK GOTOWANY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA\

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (wykrawamy 4 filety)
paczka szpinaku
4 plastry sera feta grubości 1 cm
pieprz
czosnek
gałka muszkatołowa
cebula
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Szpinak:
Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju, dusimy do miękkości 1 cebulę i dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową.
Solenie nie jest potrzebne ponieważ do roladek dodajemy ser feta, który sam w sobie jest słony.

Roladki z kurczaka:
Z piersi kurczaka wykrawamy 4 filety i rozbite układamy na folii aluminiowej. Opruszamy pieprzem i kruszymy ser feta. 
Na całej powierzchni układamy cieńką warstwę szpinaku i całość zawijamy.
Gotujemy przez 30 minut w garnku z wodą.

Makaron w sosie pomidorowym:
Składniki:
makaron razowy
1 puszka pomidorów z puszki
szczypta cukru
zioła typu oregano, bazylia, tymianek (mogą być świeże lub suszone)
1 opakowanie koncentratu pomidorowego
czosnek
odrobina soli

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente.
W osobnym garnku gotujemy pomidory z puszki (ja używam krojonych) wraz z koncentratem pomidorowym. Gotujemy tak długo aż sos nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji i doprawiamy wg uznania ziołami oraz czosnkiem.
Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z sosem.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
6 jaj
3/4 szklanki brązowego cukru
1 laska wanilii
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżki sody
1 szklanka oleju rzepakowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka innej przyprawy korzennej (jeśli nie posiadacie możecie użyć przyprawy do piernika)
1 szklanka orzechów włoskich
2,25 szklanki mąki (najlepiej razowej)
2,25 szklanki startej marchewki
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Ucieramy jaja z cukrem na gładką i puszystą masę, dodajemy olej (dalej miksując).
2. Odkładamy mikser i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz resztę przypraw. (przesiewamy przez sito, dzięki temu nasze ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie bardziej puszyste)
3. Dodajemy orzechy oraz startą marchew i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Wylewamy ciasto na tortownicę, którą wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.
5. Wstawiamy do pieca na 180 stopni i pieczemy przez ok. 60 min.

Ja dekoruję ciasto gorzka czekoladą, orzechami włoskimi i startą skórką pomarańczową.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


MAKARON NA SŁODKO



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



LETNI OBIADEK

Składniki:

Papryka
Cebula
Pomidorki koktajlowe
Sałata
Ryż brązowy
Ser kozi ostry
Oliwa z oliwek
Olej lniany
Pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie: 

Warzywa drobno pokroić, dodać ryż brązowy. Wszystko polać oliwa i odrobiną oleju lnianego. Posypać pieprzem, bazylią, oregano ( w sezonie lepiej dodać świeże zioła). Na koniec posypać serem kozim pokrojonym w kostkę, dobrze by był on pikantny, mocniejszy w smaku, ponieważ to on nadaje potrawie charakteru.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


RYBA DUSZONA W WARZYWACH

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


WARZYWNE LECZO

Składniki:

3 cebule

2 papryki czerwone

1 papryka żółta

1 papryka zielona
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 cukinia
1 bakłażan
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwa do smażenia


Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać do niej pokrojoną paprykę. Dusić całość aż papryka nie zmięknie (można podlać odrobiną wody). Do papryki i cebuli dorzucamy puszkę pomidorów, pokrojonego bakłażana i cukinie oraz czosnek. Dusić jeszcze przez ok 10 min. i doprawić do smaku.

Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


BATONY OWSIANE BEZ PIECZENIA

Składniki:
- duża łyżka masła orzechowego
- 95g płatków owsianych

- 125g mąki pełnoziarnistej (mąkę mielimy sami z płatków owsianych, żytnich)

- 20g posiekanych orzechów włoskich lub innych dodatków

- ok. pół szklanki wody


Wykonanie:
Mieszamy łyżką wszystkie suche składniki. Następnie stopniowo dolewamy wody, ciągle mieszając, aż do momentu gdy wszystko sklei się w gęstą masę, którą możemy formować. Niekoniecznie musimy zużyć całą wodę, trzeba wyczuć moment, w którym masa będzie ok. Wykładamy nią foremkę, lub formujemy kwadrat/prostokąt na desce, wcześniej wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Używamy nadmiaru folii/papieru tak, aby po bokach naszego bloku trochę go zostało. Kiedy uformujemy już blok, obkładamy go tym nadmiarem, aby utrzymać kształt. Wsadzamy do zamrażarki na 3 godziny, następnie kroimy batony, które później przechowujemy w lodówce.


 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BEZGLUTENOWE CZEKOLADOWE BABECZKI

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej

- 2 jajka

- 1 mały jogurt naturalny

- 6 łyżeczek gorzkiego kakao
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie niecałe pół łyżeczki cynamonu/przyprawy korzennej

Wykonanie:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Fasolę odcedzamy, zalewamy jogurtem naturalnym i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy żółtka, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - miksujemy. Na koniec stopniowo przekładamy ubite białko do powstałej masy i łączymy, delikatnie mieszając łyżką.

Ciasto przekładamy do foremek (polecamy silikonowe - po wystygnięciu babeczki ładnie "odchodzą", nie stanie się tak, kiedy upieczemy je w papilotkach, bo ciasto jest za mało tłuste).
Pieczemy około 50 minut w 175 stopniach.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PIERŚ Z INDYKA Z PAPRYKĄ I PARMEZANEM

Pierś z indyka, przyprawiona świeżo zmielonym pieprzem, solą, paskami parmezanu, bazylią i papryką w środku. Proponujemy podawać z duszonymi na parze warzywami.

Banalnie proste, szybkie, zdrowe i PYSZNE!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



FIT NUTELLA

Wystarczy, że wszystko razem zblendujecie i otrzymacie ten pyszny, puszysty krem :)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



KURCZAK W SOSIE SOJOWO-MIODOWYM Z MARCHEWKĄ

Składniki: 
- 200g piersi z kurczaka

- 2 marchewki

- 2 łyżki sosu sojowego

- mąka owsiana (trochę płatków owsianych zmielonych na mąkę)

- pół szklanki wody

- pół łyżeczki miodu

- curry
- kurkuma
- czosnek
- słonecznik

Wykonanie:
Kroimy kurczaka i podsmażamy go na bardzo małej ilości tłuszczu. Doprawiamy go curry, kurkumą i czosnkiem. Zmniejszamy ogień. Dodajemy sos sojowy, miód i dajemy całości trochę się poddusić. Dolewamy wodę i trzymamy całość kilka minut na małym ogniu. 
W międzyczasie dodajemy wcześniej pokrojoną w paski marchewkę. Zagęszczamy sos przygotowaną przez nas mąką.
Na koniec dorzucamy pestki słonecznika.

Pamiętajcie, żeby dopilnować, aby marchewka wystarczająco zmiękła. Nasza propozycja podania to kurczak z makaronem razowym. Równie dobrze sprawdzi się brązowy ryż lub kasza.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


CIASTECZKA OWSIANE

1 ciastko zawiera:
71 kcal
Węglowodany: 12,5 g

Białko: 1,6 g

Tłuszcz: 2 g



Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka jagód goi 
- 2 łyżki mieszanki (słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, sezam)
- 2 łyżki mieszanki (żurawina, suszone morele, daktyle)
- skórka pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie: 
Ścieramy jabłko na tarce, banana kroimy w kostkę. Dodajemy płatki owsiane,jajko, wybrane dodatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie zwarta masa (w razie potrzeby dodajemy płatków owsianych lub wody jeżeli jest za gęsta). Formujemy ciastka na papierze do pieczenia i pieczemy około 25/30 minut w 180 stopniach.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DIETETYCZNY MAJONEZ


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I ORZECHAMI
#‎glodnizmian‬ #‎zdrowyczwartek‬ 


Według definicji kasza to jadalne ziarna zbóż, najczęściej oczyszczone lub rozdrobnione. Kasza jaglana - produkowana z prosa. Jej ziarna są okrągłe, drobne, mają jasnożołtą barwę. Zawiera sporo wartości odżywczych - przede wszystkim białko, witaminy z grupy B (usprawniają działanie układu nerwowego, poprawiają stan skóry), krzemionkę (odbudowuje skórę, włosy, paznokcie) i lecytynę (wpływa korzystnie na pamięć). Nie zawiera glutenu. Można ją jeść na słodko i na słono.

Oto nasza propozycja kaszy jaglanej, która z powodzeniem może stanowić alternatywę dla płatków owsianych na śniadanie. 

Składniki (1 porcja):
45 g kaszy jaglanej (3 łyżki)
100 ml mleka
1 łyżka orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
1 łyżeczka suszonych czarnych porzeczek
0,5 łyżeczki maku
1/3 banana
1/4 pomarańczy


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PASTA DURUM Z KREWETKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Przygotowanie tego dania nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
#‎glodnizmian‬ #‎zdrowyczwartek‬ 

Składniki (1 porcja):
150 g makaronu durum lub pełnoziarnistego
3 suszone pomidory
5 krewetek
1 ząbek czosnku 
1 łyżka oliwy 
1 łyżeczka startego parmezanu
zioła, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz