wtorek, 19 maja 2015

ARTYKUŁ





REGULARNOŚĆ SPOŻYWANYCH POSIŁKÓW - WAŻNA ZASADA W UTRZYMANIU PRAWIDŁOWEJ MASY CIAŁA


Dlaczego tak jest? Przeczytaj, dowiedz się!


 



Cechą współczesnego sposobu żywienia jest znaczna nieregularność posiłków i chaotyczne ich spożywanie. Najczęstszym modelem jest pożywanie jednego posiłku rani i obfitej obiadokolacji.
A co jemy między posiłkami? Zwykle są to jedzone w pośpiechu przekąski, które nie mają większej wartości odżywczej, dostarczają "pustych" kalorii nie zaspakajając łaknienia. Często nie zastanawiamy się nad wyborem posiłków w ciągu dnia, nieświadomie chwytamy po cokolwiek, nie biorąc pod uwagę ich wartości energetycznej. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że 1 delicja ma ok 44 kcal, mała paczka dostarcza aż 193 kcal, a 0,5 litra piwa ma 250 kcal.
Nieregularność posiłków to nie tylko większe prawdopodobieństwo sięgania po niezdrowe produkty w ciągu dnia, ale także ryzyko zmniejszenia wydatku energetycznego organizmu. Są badania mówiące o tym, że osoby spożywające swe posiłki chaotycznie i nieregularnie mają mniejszą termogenezę, a więc i w tym mechanizmie są narażone na dodatni bilans energetycznym, a w konsekwencji na wzrost masy ciała. 
Dla przypomnienia - NALEŻY SPOŻYWAĆ 5 POSIŁKÓW DZIENNIE CO 3 GODZINY, pierwszy posiłek warto by był spożyty do 30 minut po przebudzeniu. 

A jak jest u dzieci?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz