WARTO JEŚĆ RYBY
RYBY są produktem niezwykle wartościowym, niestety w dzisiejszych czasach wysokie zanieczyszczenie większości ryb nie pozwala jeść ich do woli.
Co wspaniałego kryją ryby?
Czy łososie hodowlane z Norwegii można jeść do woli?
Ryby i przetwory rybne zawierają białko bogate w
niezbędne aminokwasy (lizyna, metionina, cystyna, treonina i tryptofan), mikro i makroelementy (wapń, fosfor, fluor, jod), tłuszcze będące cennym źródłem energii, witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe w tym z rodziny omega-3. Wykazują one szereg
korzystnych działań związanych ze wzmocnieniem funkcji organizmu oraz
zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworowych. Podstawowa różnica
między tłuszczem rybnym, a innymi tłuszczami zwierzęcymi lub roślinnymi polega
głównie na wyjątkowo korzystnym składzie kwasów tłuszczowych, wynikającym z
wysokiego poziomu zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z
rodziny omega-3 takich jak: kwas dokozaheksaenowy (C22:6 n-3, DHA), kwas
eikozapentaenowy (C20:5, n-3, EPA).
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe:
- łagodzą objawy chorób o podłożu zapalnym,
takich jak atopowe zapalenie skóry i inne alergie,
- są niezbędne do prawidłowego rozwoju i
funkcjonowania mózgu i narządu wzroku,
- wykazują też ochronne działanie na układ
nerwowy,
- wpływają na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego,
- wspomagają procesy uczenia się, zwiększają koncentrację,
- zmniejszają wybuchy agresji u dzieci.
Z tego też względu ryby i produkty rybne powinny
występować w codziennej diecie kobiet ciężarnych, karmiących, jak również dzieci.
Dodatkową zaletą jest to, że mięso ryb jest łatwostrawne i z tego względu może być
polecane osobom mającym kłopoty z przewodem pokarmowym, co często zdarza się w
czasie ciąży.
Tłuszcze rybne są praktycznie jedynym źródłem tych kwasów.
Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia i obecnie
dostarczają średnio ok. 10% spośród białek zwierzęcych spożywanych przez człowieka. Białka są jednym z najcenniejszych, pod względem
sensorycznym i biologicznym, składników mięsa rybiego. Udział białek w ciele tych
organizmów jest zbliżony do udziału białek w mięsie zwierząt rzeźnych i wynosi 13-24%. Wartość odżywcza białek zależy od składu ilościowego i jakościowego
poszczególnych aminokwasów wchodzących w ich skład, wzajemnych proporcji
między tymi aminokwasami, wystarczającej ilości energii potrzebnej do ich przemian, a także
od zmian jakie w tych związkach zachodzą na skutek procesów obróbki. Dodatkowo białko ryb jest łatwostrawne, a jego
przyswajalność wynosi średnio aż 97%. Duże znaczenie ma zawartość w rybach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
przede wszystkim D i A, których znaczne ilości stwierdza się w oleju wątrobowym ryb, a
w przypadku ryb tłustych również w mięsie . W mięsie ryb stwierdza się również dużą koncentrację witamin rozpuszczalnych w
wodzie zwłaszcza z grupy B, a ich ilość waha się nieznacznie w poszczególnych
gatunkach. Niektórzy autorzy podają, że ryby zawierają tak znaczne ilości witamin z grupy
B, że jeden rybny posiłek w ciągu dnia jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na
te związki. Dotyczy to szczególnie witaminy B12, której zawartość kilkakrotnie przewyższa
wartości zalecane na poziomie bezpiecznym, odnosi się to zwłaszcza do takich gatunków,
jak: makrela (950% zapotrzebowania), śledź (657%) czy tuńczyk (544%).
Na uwagę zasługują także składniki mineralne zawarte w mięsie ryb. W wyniku
spopielenia surowca rybnego otrzymuje się od około 0,6 do 1,6% popiołu, który zawiera
wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju mikro- i makroelementy. Mięso ryb jest zdecydowanie lepszym źródłem
pierwiastków, takich jak fosfor, potas czy magnez w porównaniu z mięsem zwierząt
rzeźnych, a dodatkowo drobno-ościste gatunki i marynaty rybne dostarczają do organizmu
znaczące ilości wapnia. Z mikroskładników na
szczególną uwagę zasługują żelazo, miedź, jod, selen, a także chrom i fluor.
Jednakże znaczenie ryb w diecie człowieka związane jest głównie z zawartością
długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego wynika szereg korzyści zdrowotnych, takich jak: zapobieganie chorobom serca, stanom zapalnym
czy rozwoju raka. U dzieci odgrywają one ogromną rolę w rozwoju mózgu i procesach
widzenia, a spożywane przez kobiety w ciąży mogą zapobiegać występowaniu zaburzeń w
rozwoju ich potomstwa.
Ryby i produkty rybne są niemal jedynym naturalnym źródłem
tych kwasów tłuszczowych w diecie człowieka, jednak w dzisiejszych czasach to nie jest produkt do końca bezpieczny. Dla tych, którzy chcą zgłębić temat polecamy film:
http://motywatordietetyczny.pl/2014/12/cala-prawda-o-rybach-jak-truja-nas-producenci-ryb/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz