TŁUSZCZE - NIEZBĘDNY SKŁADNIK ZDROWEJ DIETY
Rola tłuszczów:
- obok węglowodanów są głównym
źródłem energii. Stanowią zapasowy materiał energetyczny organizmu,
- dostarczają NNKT, których
organizm nie jest w stanie wyprodukować (kwas linolowy, a-linolenowy),
- są źródłem witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach,
- pełnią rolę strukturalną w
organizmie – są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki,
- wchodzą w skład płynów
ustrojowych,
- biorą udział w syntezie
związków o charakterze hormonów tkankowych o różnorodnym działaniu, m. in.
zapobiegają tworzeniu się zakrzepów,
-są prekursorami syntezy
hormonów np. hormonów płciowych,
- poprawiają walory smakowe
potraw, podnoszą ich sytość oraz wartość energetyczną.
Tłuszcze dzielimy na nasycone oraz nienasycone.
Kwasy o jednym podwójnym wiązaniu należą do jednonienasyconych, a o dwóch i
więcej podwójnych wiązaniach do wielonienasyconych. Długołańcuchowe,
wielonienasycone kwasy tłuszczowe oznaczane są skrótem PUFA. Zalicza się do
nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to związki egzogenne,
czyli muszą być dostarczane z pożywieniem. NNKT należą do dwóch rodzin: omega 3
i omega 6.
Do rodziny kwasu linolowego n-6 zaliczamy kwasy
linolowy, y-linolenowy, arachidonowy, dokozapentaenowy. Źródłem tych kwasów są
oleje: słonecznikowy, sojowy, krokoszowy, kukurydziany, z pestek winogron, z
zarodków pszenicy. Powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i
frakcji LDL lipoprotein. W małych ilościach działają korzystnie w dużych nie.
Rodzina kwasu a-linolenowego n-3 zawiera kwasy: a-linolenowy,
eikozapentaenowy (EPA), dekozaheksaenowy (DHA). Zmniejszają stężenie
triglicerydów, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i
mózgowych, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca. Kwas
a-linolenowy w znacznych ilościach występuje w oleju sojowym, rzepakowym
(najwięcej do 10%), oleju z zarodków pszenicy, lnianym, natomiast bogate w kwas
eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy są tłuszcze ryb (makrela, łosoś, tuńczyk,
sardynka, pikling, śledź) i ssaków morskich.
NNKT spełniają wiele funkcji w naszym organizmie:
- zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, czyli zapobiegają miażdżycy, zawałom, udarom mózgu,
- są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymaniu zdrowia w wieku dojrzałym,
- są składnikiem tkanek, budujących błony komórkowe,
- kwas dekozaheksaenowy jest głównym składnikiem błon komórkowych w tkance nerwowej mózgi u lipidów siatkówki oka,
- niezbędne do transportu lipidów w organizmie,
- regulują czynności układu sercowo-naczyniowego,
- biorą udział w regulacji krzepnięcia krwi, ciśnienia tętniczego, funkcji ośrodkowego i obwodowego ukł. nerwowego, przewodu pokarmowego, ukł. oddechowego, nerek i narządów rozrodczych,
- wykazują działanie przeciwzapalne,
- wpływają na zwiększone wydalanie cholesterolu z żółcią, zapobiegając tworzeniu się kamieni żółciowych.
Należy pamiętać aby tłuszcze roślinne przechowywać w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach, w zaciemnionych miejscach o niskiej temperaturze. Do obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) używać oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych, natomiast resztę olei spożywać na surowo.
Pomimo różnorodnej roli tłuszczów w organizmie człowieka, nadmierne ich spożywanie nie jest wskazane, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych gdyż:
- nadmierna ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie prowadzi do otyłości i chorób rozwijających się na jej podłożu: chorób układu krążenia, cukrzycy typu oraz nowotworów takich jak: rak okrężnicy, odbytnicy, trzustki, piersi, jajnika, gruczołu krokowego,
- tłuszcze zwierzęce mają decydujący wpływ na stężenie cholesterolu w surowicy krwi i automatycznie na rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach tętniczych zwłaszcza wieńcowych,
- na zmiany w naczyniach krwionośnych wpływają nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe, lecz także cholesterol. Duża ilość cholesterolu w produktach zwiększa jego stężenie we krwi, co w konsekwencji sprzyja rozwojowi miażdżycy. O rozwoju miażdżycy decyduje także mała zawartość w surowicy krwi lipoprotein o dużej gęstości – dobry cholesterol HDL,
- zawartość cholesterolu w dziennej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300 mg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz