czwartek, 30 kwietnia 2015

ARTYKUŁ



TŁUSZCZE - NIEZBĘDNY SKŁADNIK ZDROWEJ DIETY


Tłuszcze stanowią 10-15% masy ciała u mężczyzny i 15-20% u kobiet. Występują jako tłuszcz zapasowy – podskórny oraz narządowy, ochraniający narządy wewnętrzne.





Rola tłuszczów:
- obok węglowodanów są głównym źródłem energii. Stanowią zapasowy materiał energetyczny organizmu, 
- dostarczają NNKT, których organizm nie jest w stanie wyprodukować (kwas linolowy, a-linolenowy),
- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, 
- pełnią rolę strukturalną w organizmie – są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki,  
- wchodzą w skład płynów ustrojowych,
- biorą udział w syntezie związków o charakterze hormonów tkankowych o różnorodnym działaniu, m. in. zapobiegają tworzeniu się zakrzepów,
-są prekursorami syntezy hormonów np. hormonów płciowych,
- poprawiają walory smakowe potraw, podnoszą ich sytość oraz wartość energetyczną.

Tłuszcze dzielimy na nasycone oraz nienasycone. Kwasy o jednym podwójnym wiązaniu należą do jednonienasyconych, a o dwóch i więcej podwójnych wiązaniach do wielonienasyconych. Długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oznaczane są skrótem PUFA. Zalicza się do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to związki egzogenne, czyli muszą być dostarczane z pożywieniem. NNKT należą do dwóch rodzin: omega 3 i omega 6.
Do rodziny kwasu linolowego n-6 zaliczamy kwasy linolowy, y-linolenowy, arachidonowy, dokozapentaenowy. Źródłem tych kwasów są oleje: słonecznikowy, sojowy, krokoszowy, kukurydziany, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL lipoprotein. W małych ilościach działają korzystnie w dużych nie.

Rodzina kwasu a-linolenowego n-3 zawiera kwasy: a-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA), dekozaheksaenowy (DHA). Zmniejszają stężenie triglicerydów, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca. Kwas a-linolenowy w znacznych ilościach występuje w oleju sojowym, rzepakowym (najwięcej do 10%), oleju z zarodków pszenicy, lnianym, natomiast bogate w kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy są tłuszcze ryb (makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka, pikling, śledź) i ssaków morskich.





NNKT spełniają wiele funkcji w naszym organizmie:
  • zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, czyli zapobiegają miażdżycy, zawałom, udarom mózgu,
  • są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymaniu zdrowia w wieku dojrzałym,
  • są składnikiem tkanek, budujących błony komórkowe,
  • kwas dekozaheksaenowy jest głównym składnikiem błon komórkowych w tkance nerwowej mózgi u lipidów siatkówki oka,
  • niezbędne do transportu lipidów w organizmie,
  • regulują czynności układu sercowo-naczyniowego,
  • biorą udział w regulacji krzepnięcia krwi, ciśnienia tętniczego, funkcji ośrodkowego i obwodowego ukł. nerwowego, przewodu pokarmowego, ukł. oddechowego, nerek i narządów rozrodczych,
  • wykazują działanie przeciwzapalne,
  • wpływają na zwiększone wydalanie cholesterolu z żółcią, zapobiegając tworzeniu się kamieni żółciowych.


Należy pamiętać aby tłuszcze roślinne przechowywać w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach, w zaciemnionych miejscach o niskiej temperaturze. Do obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) używać oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych, natomiast resztę olei spożywać na surowo.

Pomimo różnorodnej roli tłuszczów w organizmie człowieka, nadmierne ich spożywanie nie jest wskazane, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych gdyż:
  • nadmierna ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie prowadzi do otyłości i chorób rozwijających się na jej podłożu: chorób układu krążenia, cukrzycy typu oraz nowotworów takich jak: rak okrężnicy, odbytnicy, trzustki, piersi, jajnika, gruczołu krokowego,
  • tłuszcze zwierzęce mają decydujący wpływ na stężenie cholesterolu w surowicy krwi i automatycznie na rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach tętniczych zwłaszcza wieńcowych,
  • na zmiany w naczyniach krwionośnych wpływają nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe, lecz także cholesterol. Duża ilość cholesterolu w produktach zwiększa jego stężenie we krwi, co w konsekwencji sprzyja rozwojowi miażdżycy. O rozwoju miażdżycy decyduje także mała zawartość w surowicy krwi lipoprotein o dużej gęstości – dobry cholesterol HDL,
  • zawartość cholesterolu w dziennej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300 mg.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz