Soli do woli?
Sód w organizmie człowieka występuje głownie w płynach pozakomórkowych. Jest wydalany z moczem, kałem i potem. Odpowiada za regulowanie ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych, utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej, sprawności mięśni i nerwów, ochronę organizmu przed nadmierną utratą wody.
Jakie rodzaje soli wyróżniamy?
W diecie niemowlęcia należy unikać soli kuchennej
(prawdopodobnie wpływa na ryzyko występowania nadciśnienia w późniejszym
wieku), zaleca się także unikanie soli podczas przygotowywania pokarmów
uzupełniających lub posiłków domowych w późniejszych miesiącach życia dziecka.
Rekomendowane spożycie soli dla dzieci wynosi:
·
w wieku
- w wieku 1-3 lat < 2 g soli/ dziecko/ dzień
- w wieku 4-6 lat < 3 g soli/ dziecko/ dzień
- DOROŚLI < 5 g soli/dzień
Należy
pamiętać, że większość produktów, które spożywamy na co dzień, zawiera w sobie
sól ukrytą, dlatego właśnie ilość soli dodanej (np. dosalanie potraw przy
stole) powinnyśmy ograniczyć do minimum.
W diecie niemowląt i małych
dzieci należy zwrócić szczególną uwagę na podaż soli i jej źródeł. Podawanie niesolonych pokarmów (obok
niesłodzonych) jest ważnym elementem:
Ø profilaktyki wielu chorób dietozależnych
Ø kształcenia właściwych przyzwyczajeń i preferencji żywieniowych w dzieciństwie i w życiu dorosłym.
Skutki nadmiernego spożycia soli mogą być
przyczyną:
Czym powinniśmy zastąpić sól?
Poniżej
znajdziesz ziołowe alternatywy dla soli, które nie tylko podniosą wartość
odżywczą potraw, ale również wydobędą z nich wspaniały smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz