czwartek, 23 kwietnia 2015

ARTYKUŁ



                                W  O  D  A



JEST GŁÓWNYM SKŁADNIKIEM CIAŁA CZŁOWIEKA, STANOWI 70% JEGO MASY.









Woda w organizmie człowieka występuje w we wszystkich tkankach i płynach w różnych ilościach: 
- we krwi ok 80%,
- w mięśniach 73%,
- w tkance tłuszczowej 25%,
- w kościach 10%.
Dwie trzecie wody znajduje się wewnątrz komórek, a jedna trzecia występuje pozakomórkowo – jest to woda osocza, cieczy śródkomórkowej, przewodu pokarmowego.
Dziennie do przewodu pokarmowego wlewa się ponad 8 l płynów. Duża ilość zostaje zresorbowana w końcowym odcinku jelita cienkiego i w jelicie grubym, po czym dostaje się do krwi.

Rola wody w organizmie
Woda w organizmie pełni różnorodne funkcje:
- jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla większości ważnych związków chemicznych,
- jest środkiem transportu – rozprowadza wszystkie składniki organiczne i nieorganiczne po całym organizmie,
- niezbędna dla procesów przemiany materii – bierze udział jak substrat lub katalizator,
- usuwa z organizmu produkty toksyczne, uczestniczy w trawieniu, ułatwia przesuwanie się masy kałowej,
reguluje temperaturę ciała (przez pot, parowanie).
Źródłem wody dla człowieka są: woda pitna, napoje, produkty spożywcze o stałej konsystencji oraz tzw. woda metaboliczna, powstająca w organizmie w procesie spalania w komórkach składników pokarmowych.
Woda pitna powinna być bezpieczna dla zdrowia, o korzystnym składzie minerałów, pozbawiona bakterii chorobotwórczych, zanieczyszczeń chemicznych, o dobrym smaku.

Zawartość wody w produktach spożywczych przedstawia się następująco:


Dobowe zapotrzebowanie dla osoby zdrowej w przeciętnych warunkach pogodowo-klimatycznych wynosi 2500 cm3, tj. 2,5 l/dobę. Zmienia się ona w zależności od wieku, klimatu i temperatury otoczenia.

Źródła oraz straty wody w organizmie



Zalecane ilości spożycia wody dla dzieci w wieku 1-3 lat oraz 4-6 lat.








W czasie nadmiernego wydalania potu przez skórę, biegunek, przy wzmożonej diurezie wodę należy uzupełnić, aby nie doprowadzić do zachwiania bilansu wodnego.


Bilans wody dorosłego człowieka

Ilość wody metabolicznej, powstającej w komórkach w czasie utleniania biologicznego, zależy od diety:
         - 100 g tłuszczu dostarcza 108 cm3   
         - 100 g węglowodanów 58 cm3
         - 100 g białka 44 cm3


Nadmiar wody może wystąpić przy nadwyżce jonów sodowych w organizmie, dużej podaży płynów dożylnie albo zmniejszonym wydalaniu np. w niewydolności nerek. Płyny w bardzo dużych ilościach nie są wskazane, ponieważ obciążają nerki i serce. W przypadku poważnego naruszenia bilansu może dojść do ciężkich zaburzeń czynnościowych, a nawet zgonu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz