W O D A
JEST GŁÓWNYM SKŁADNIKIEM CIAŁA CZŁOWIEKA, STANOWI 70% JEGO MASY.
- we krwi ok 80%,
- w mięśniach 73%,
- w tkance tłuszczowej 25%,
- w kościach 10%.
Dwie trzecie wody znajduje się wewnątrz komórek, a
jedna trzecia występuje pozakomórkowo – jest to woda osocza, cieczy
śródkomórkowej, przewodu pokarmowego.
Dziennie do przewodu pokarmowego wlewa się ponad 8 l
płynów. Duża ilość zostaje zresorbowana w końcowym odcinku jelita cienkiego i w
jelicie grubym, po czym dostaje się do krwi.
Rola wody w
organizmie
Woda w organizmie pełni różnorodne funkcje:
- jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla
większości ważnych związków chemicznych,
- jest środkiem transportu – rozprowadza wszystkie
składniki organiczne i nieorganiczne po całym organizmie,
- niezbędna dla procesów przemiany materii – bierze
udział jak substrat lub katalizator,
- usuwa z organizmu produkty toksyczne, uczestniczy
w trawieniu, ułatwia przesuwanie się masy kałowej,
reguluje temperaturę ciała (przez pot, parowanie).
Źródłem wody dla człowieka są: woda pitna, napoje,
produkty spożywcze o stałej konsystencji oraz tzw. woda metaboliczna,
powstająca w organizmie w procesie spalania w komórkach składników pokarmowych.
Woda pitna powinna być bezpieczna dla zdrowia, o
korzystnym składzie minerałów, pozbawiona bakterii chorobotwórczych,
zanieczyszczeń chemicznych, o dobrym smaku.
Zawartość wody w produktach spożywczych przedstawia
się następująco:
Dobowe
zapotrzebowanie dla osoby zdrowej w przeciętnych warunkach pogodowo-klimatycznych
wynosi 2500 cm3, tj. 2,5 l/dobę. Zmienia się ona w zależności od wieku, klimatu
i temperatury otoczenia.
Źródła oraz straty wody w organizmie
Zalecane ilości spożycia wody dla dzieci
w wieku 1-3 lat oraz 4-6 lat.
W
czasie nadmiernego wydalania potu przez skórę, biegunek, przy wzmożonej
diurezie wodę należy uzupełnić, aby nie doprowadzić do zachwiania bilansu
wodnego.
Bilans wody
dorosłego człowieka
Ilość
wody metabolicznej, powstającej w komórkach w czasie utleniania biologicznego,
zależy od diety:
- 100 g tłuszczu
dostarcza 108 cm3
- 100 g węglowodanów 58
cm3
- 100 g białka 44 cm3
Nadmiar
wody może wystąpić przy nadwyżce jonów sodowych w organizmie, dużej podaży
płynów dożylnie albo zmniejszonym wydalaniu np. w niewydolności nerek. Płyny w
bardzo dużych ilościach nie są wskazane, ponieważ obciążają nerki i serce. W
przypadku poważnego naruszenia bilansu może dojść do ciężkich zaburzeń
czynnościowych, a nawet zgonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz