Produkty mleczne spełniają ogromną rolę w żywieniu człowieka, w szczególności dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, z uwagi na zawarte w nich składniki budulcowe i regulujące. Mleko i jego przetwory powinny być w możliwie największym stopniu wykorzystywane do sporządzania posiłków, jako składnik wielu potraw, podnosząc ich wartość odżywczą i dostarczając walorów smakowych.
Jakie produkty wybierać?
Mleko i produkty mleczne można uznać za najbardziej wartościowe produkty spożywcze, gdyż zawierają wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Do tej grupy zalicza się:
- różne gatunki mleka, w zależności od zawartości tłuszczu oraz różniące się sposobem termicznego utrwalania,
- napoje fermentowane – kefir, jogurt, mleko kwaszone, kumys, maślanka,
- sery – twarogowe kwasowe i podpuszczkowe, bryndza, podpuszczkowe dojrzewające, topione.
Produkty tego typu powinny być
spożywane w liczbie dwóch porcji dziennie, ilość produktu w porcji przedstawia
tabela poniżej.
MLEKO I
PRODUKTY MLECZNE (2 PORCJE DZIENIE)
|
300 ml (duży kubek) mleka
(0,5%) lub kefiru
40 g sera żółtego
200 g jogurtu
|
Białko w mleku stanowi 3%, sery twarogowe zawierają go 10 – 21%, a sery podpuszczkowe 20 – 40%. Białko mleka ma wysoką wartość biologiczną, jego skład aminokwasowy jest dobrze dostosowany do potrzeb organizmu człowieka.
Tłuszcz z mleka jest łatwo
przyswajalny, występuje w ilości 0,5 – 3,5%, w serach twarogowych 1-10%, a w
serach podpuszczkowych dojrzewających 20-30%. Sery podpuszczkowe są też bogate
w cholesterol, dlatego należy spożywać je w małych ilościach (70-100 mg
cholesterolu w 100g produktu).
W mleku
znajduje się również cukier mleczny – laktoza (ok 5%), która powoduje liczne
dolegliwości. Przyczyny nietolerancji laktozy mogą być różne (tabela poniżej). Najczęściej
jednak aby pozbyć się przykrych dolegliwości, wystarczy mleko zastąpić
produktami fermentowanymi, które w swoim składzie zawierają jej mniej.
Mleko dostarcza witaminy z grupy B (witaminę B2) oraz
witaminy A i D (mleko odtłuszczone nie zawiera tych witamin). Wapń występujący
w mleku jest dobrze przyswajalny przez organizm człowieka – 100 ml mleka
dostarcza 120 mg wapnia. Zawartość tego składnika w produktach mlecznych
kształtuje się na poziomie:·
ser twarogowy
– 94 mg/100 g
· jogurt naturalny – 170 mg/100 g
· ser żółty – 807 mg/100 g
Podczas produkcji sera twarogowego kwasowego występują straty wapnia, białka oraz witamin z grupy B. Sery dojrzewające twarde są bogate w wapń, lecz nie o tak dobrej przyswajalności jak z mleka. To właśnie ze względu na wapń, produkty z tej grupy działają alkalizująco na nasz organizm.
· jogurt naturalny – 170 mg/100 g
· ser żółty – 807 mg/100 g
Podczas produkcji sera twarogowego kwasowego występują straty wapnia, białka oraz witamin z grupy B. Sery dojrzewające twarde są bogate w wapń, lecz nie o tak dobrej przyswajalności jak z mleka. To właśnie ze względu na wapń, produkty z tej grupy działają alkalizująco na nasz organizm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz